Parené špaldové buchty s lucumou a marhuľovým pyré

Úvod
Tieto parené špaldové buchty s lucumou a marhuľovým pyré sú ľahšou a výživnejšou alternatívou klasických šišiek. Sladkosť im dodáva lucuma – ovocný prášok z Peru s karamelovo-vanilkovou chuťou, doplnený marhuľovým pyré a jemnou škoricou.
Suroviny (cca 8 ks)
Cesto:
-
250 g polohrubej špaldovej múky
-
150 ml vlažného rastlinného mlieka
-
1 PL lucuma prášku
-
1 PL trstinového cukru (alebo viac lucumy)
-
1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 ČL sušeného)
-
1 PL kokosového oleja (alebo masla)
-
štipka soli
Plnka:
-
6–8 ČL marhuľového pyré (alebo hustého džemu bez cukru)
Na podávanie:
-
mletý mak alebo orechy
-
lucuma prášok zmiešaný s trochou škorice
-
roztopený kokosový olej
Postup
-
Kvások: V mlieku rozmiešaj cukor, droždie a trochu múky. Nechaj 10 minút aktivovať.
-
Cesto: Pridaj zvyšné suroviny a vypracuj hladké, pružné cesto. Nechaj kysnúť 45–60 minút.
-
Tvarovanie: Cesto rozdeľ na 8 častí, do každej vlož 1 ČL pyré a vytvaruj guľku.
-
Parenie: Buchty var v pare cca 15–17 minút (napr. v bambusovom naparovači).
-
Servírovanie: Polej kokosovým olejom, posyp makom a lucumou so škoricou.
💡 Tipy
-
Do cesta môžeš pridať aj trochu citrónovej kôry alebo vanilky.
-
Namiesto marhúľ sa hodia aj slivky alebo jablkové pyré.
-
Lucuma v posype vytvára príjemnú karamelovú dochuť.
0 komentárov