Parené špaldové buchty s lucumou a marhuľovým pyré

od | máj 13, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Úvod

Tieto parené špaldové buchty s lucumou a marhuľovým pyré sú ľahšou a výživnejšou alternatívou klasických šišiek. Sladkosť im dodáva lucuma – ovocný prášok z Peru s karamelovo-vanilkovou chuťou, doplnený marhuľovým pyré a jemnou škoricou.


Suroviny (cca 8 ks)

Cesto:

  • 250 g polohrubej špaldovej múky

  • 150 ml vlažného rastlinného mlieka

  • 1 PL lucuma prášku

  • 1 PL trstinového cukru (alebo viac lucumy)

  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 ČL sušeného)

  • 1 PL kokosového oleja (alebo masla)

  • štipka soli

Plnka:

  • 6–8 ČL marhuľového pyré (alebo hustého džemu bez cukru)

Na podávanie:

  • mletý mak alebo orechy

  • lucuma prášok zmiešaný s trochou škorice

  • roztopený kokosový olej


Postup

  1. Kvások: V mlieku rozmiešaj cukor, droždie a trochu múky. Nechaj 10 minút aktivovať.

  2. Cesto: Pridaj zvyšné suroviny a vypracuj hladké, pružné cesto. Nechaj kysnúť 45–60 minút.

  3. Tvarovanie: Cesto rozdeľ na 8 častí, do každej vlož 1 ČL pyré a vytvaruj guľku.

  4. Parenie: Buchty var v pare cca 15–17 minút (napr. v bambusovom naparovači).

  5. Servírovanie: Polej kokosovým olejom, posyp makom a lucumou so škoricou.


💡 Tipy

  • Do cesta môžeš pridať aj trochu citrónovej kôry alebo vanilky.

  • Namiesto marhúľ sa hodia aj slivky alebo jablkové pyré.

  • Lucuma v posype vytvára príjemnú karamelovú dochuť.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *