Adaptogénna ryžová kaša s rhodiolou a malinami

od | máj 12, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Úvod

Táto jemná, teplá adaptogénna ryžová kaša s rhodiolou a malinami je ideálnym štartom do dňa – kombinuje komplexné sacharidy z ryže, kokosové mlieko, ovocie a adaptogénnu rhodiolu, ktorá podporuje odolnosť proti stresu a zlepšuje energiu.

Suroviny (na 2 porcie)

  • 100 g ryže (ideálne guľatozrnnej, napr. arborio)

  • 400 ml kokosového mlieka (alebo iného rastlinného)

  • 200 ml vody

  • 1–2 ČL prášku rhodiola

  • 1 PL javorového sirupu alebo medu

  • 1/2 ČL mletej škorice

  • 1/4 ČL mletej vanilky (voliteľné)

  • Štipka soli

Na ozdobenie:

  • čerstvé alebo mrazené maliny

  • kokosové lupienky

  • posekané orechy alebo semienka


Postup

  1. Ryžu prepláchni a daj variť s vodou a kokosovým mliekom.

  2. Pridaj štipku soli, škoricu a vanilku. Na miernom ohni var približne 20–25 minút, kým ryža nezmäkne a kaša nebude hustá.

  3. Keď je ryža hotová, odstav z ohňa a vmiešaj rhodiolu a javorový sirup. Dobre premiešaj.

  4. Servíruj teplé, dozdobené malinami, kokosom a orechmi.


💡 Tipy

  • Rhodiolu pridávaj až po dovarení, aby si zachoval jej účinné látky.

  • Maliny môžeš zahriať pár sekúnd v kastróliku s kvapkou citrónu a medu.

  • Skvelé aj ako „meal prep“ – vydrží v chladničke 2–3 dni.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *