Zeleninové kokosové kari s kurkumou a cícerom

(vegánske, bez lepku, výživné hlavné jedlo)
Úvod
Toto kari jedlo je plné chuti a farby vďaka kurkume, kokosovému mlieku a čerstvej zelenine. Cícer dodá rastlinné bielkoviny a vlákninu. Ideálne ako pohodlný obed či večera do misy alebo s ryžou.
Suroviny (2 porcie)
-
1/2 cibule (nasekaná)
-
2 strúčiky cesnaku (prelisované)
-
1 menšia cuketa (nakrájaná)
-
1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
-
1 hrnček uvareného cíceru (alebo z konzervy)
-
1/2 ČL mletej kurkumy
-
1/2 ČL mletého zázvoru
-
1/2 ČL mletého koriandra
-
200 ml kokosového mlieka
-
100 ml vody
-
šťava z 1/4 citróna alebo limetky
-
soľ, čierne korenie podľa chuti
-
voliteľne čerstvý koriander alebo petržlen na posypanie
Postup
-
Na sucho (alebo s 1 PL vody) restuj cibuľu a cesnak 1–2 minúty.
-
Pridaj kurkumu, zázvor a koriander – krátko orestuj, aby sa uvoľnili arómy.
-
Vhoď cuketu, mrkvu a cícer, premiešaj.
-
Zalej kokosovým mliekom a vodou. Priveď k varu.
-
Na miernom ohni var cca 15 minút, kým zelenina zmäkne a omáčka zhustne.
-
Dochuť soľou, korením, citrónovou šťavou a podávaj.
💡 Tipy
-
Podávaj s ryžou basmati, quinoou alebo s naanom.
-
Pridaj špenát alebo hrášok ku koncu varenia.
-
Kurkuma lepšie pôsobí s čiernym korením – zlepšuje vstrebateľnosť kurkumínu.
0 komentárov