Zeleninové kokosové kari s kurkumou a cícerom

od | máj 17, 2025 | Receptár | 0 komentárov

(vegánske, bez lepku, výživné hlavné jedlo)

Úvod

Toto kari jedlo je plné chuti a farby vďaka kurkume, kokosovému mlieku a čerstvej zelenine. Cícer dodá rastlinné bielkoviny a vlákninu. Ideálne ako pohodlný obed či večera do misy alebo s ryžou.


Suroviny (2 porcie)

  • 1/2 cibule (nasekaná)

  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)

  • 1 menšia cuketa (nakrájaná)

  • 1 mrkva (nakrájaná na kolieska)

  • 1 hrnček uvareného cíceru (alebo z konzervy)

  • 1/2 ČL mletej kurkumy

  • 1/2 ČL mletého zázvoru

  • 1/2 ČL mletého koriandra

  • 200 ml kokosového mlieka

  • 100 ml vody

  • šťava z 1/4 citróna alebo limetky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

  • voliteľne čerstvý koriander alebo petržlen na posypanie


Postup

  1. Na sucho (alebo s 1 PL vody) restuj cibuľu a cesnak 1–2 minúty.

  2. Pridaj kurkumu, zázvor a koriander – krátko orestuj, aby sa uvoľnili arómy.

  3. Vhoď cuketu, mrkvu a cícer, premiešaj.

  4. Zalej kokosovým mliekom a vodou. Priveď k varu.

  5. Na miernom ohni var cca 15 minút, kým zelenina zmäkne a omáčka zhustne.

  6. Dochuť soľou, korením, citrónovou šťavou a podávaj.


💡 Tipy

  • Podávaj s ryžou basmati, quinoou alebo s naanom.

  • Pridaj špenát alebo hrášok ku koncu varenia.

  • Kurkuma lepšie pôsobí s čiernym korením – zlepšuje vstrebateľnosť kurkumínu.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *