Krémová polievka z červenej šošovice s práškom maitake a tahini

od | máj 17, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Táto krémová polievka z červenej šošovice s práškom maitake a tahini je perfektnou voľbou na chladnejšie večery alebo ľahký obed plný výživy. Červená šošovica dodáva jedlu vysoký podiel bielkovín a vlákniny, zatiaľ čo prášok z húb maitake prináša jemnú, zemitú umami chuť a podporuje imunitu. Tahini na záver zjemní polievku a pridá jej krásnu, krémovú konzistenciu so semienkovou arómou.

Vďaka jednoduchému postupu je recept vhodný aj pre začínajúcich kuchárov, pritom však výsledok pôsobí sofistikovane – ideálny na domácu večeru s rodinou či priateľmi. Pripravte si túto polievku a nechajte sa uniesť lahodnou harmóniou chutí, ktorá vás zahreje a nabije energiou.


Veľkosť porcie

4–6 osôb

Čas prípravy a varenia

  • Príprava: 15 min

  • Varenie: 25 min

  • Spolu: 40 min

Ingrediencie

  • 200 g červenej šošovice

  • 1 stredne veľká cibuľa (cca 120 g), na drobno nakrájaná

  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené

  • 1 mrkva (cca 100 g), nakrájaná na kolieska

  • 1 stonka zeleru, na drobno nakrájaná

  • 1 PL prášku maitake

  • 2 PL tahini

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 l zeleninového vývaru (alebo voda + bujón)

  • 200 ml kokosového mlieka (alebo smotany na varenie)

  • soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • štipka mletej údenej papriky (voliteľné)

  • čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu

  • pár kvapiek citrónovej šťavy na dochutenie

Postup

  1. Príprava základu
    Rozohrejte olivový olej v hrnci na stredne silnom plameni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler, opečte 5–7 minút do zmäknutia a priehľadnosti cibule.

  2. Pridanie korenín a cesnaku
    Vmiešajte pretlačený cesnak, prášok maitake a údenú papriku. Restujte približne 1 minútu, aby koreniny rozvoniavali.

  3. Varenie šošovice
    Pridajte prepláchnutú šošovicu, zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Znížte plameň, prikryte a varte 15–20 minút, kým šošovica nezmäkne.

  4. Mixovanie
    Odstavte hrniec, ponorným mixérom rozmixujte polievku do hladka. Pre extra jemnú konzistenciu môžete prepasírovať cez husté sitko.

  5. Dochutenie a zjemnenie
    Vráťte na mierny plameň, primiešajte kokosové mlieko a tahini. Jemne prehrejte (nevarte) 3–4 minúty, ochutnajte a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

  6. Servírovanie
    Nalejte do misiek, ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom a prípadne extra tahini či kvapkami olivového oleja.


Tipy a variácie

  • Pikantná verzia: Pridajte ½ čajovej lyžičky mletej chilli pri restovaní.

  • Lehšia verzia: Vynechajte kokosové mlieko, pridajte viac tahini a zeleninového vývaru.

  • Houbová intenzita: Pre výraznejšiu chuť zvýšte množstvo prášku maitake na 2 čajové lyžičky.

  • Podávanie: Skvele sa hodí s čerstvým pečivom alebo domáci praženými krutónmi.

Dobrú chuť!

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *