Ryžové rezance s kombu, zeleninou a sezamovou omáčkou

od | máj 17, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Úvod

Tento recept prepája ľahké ryžové cestoviny s dusenou zeleninou a rehydrovanou morskou riasou kombu. Dochutené sezamovo-sójovou omáčkou s čerstvým zázvorom a limetou – ideálne ako ľahký obed či večera s minerálmi z mora.


Suroviny (na 2 porcie)

  • 100 g ryžových rezancov (alebo soba, udon)

  • 1 PL sušenej riasy kombu

  • 1/2 cukety (nakrájanej na prúžky)

  • 1 menšia mrkva (nastrúhaná alebo nakrájaná na tenké plátky)

  • 1 hrnček brokolice (rozobratej na malé ružičky)

  • 1 PL sezamových semienok

Na omáčku:

  • 2 PL tamari alebo sójovej omáčky

  • 1 PL sezamového oleja

  • 1 ČL strúhaného zázvoru

  • 1 ČL ryžového octu alebo limetovej šťavy

  • 1/2 ČL medu alebo agáve


Postup

  1. Kombu riasu namoč do vody na cca 20 minút, potom ju nakrájaj na tenké pásiky.

  2. Rezance priprav podľa návodu a sceď.

  3. Zeleninu krátko blanšíruj alebo napar – má zostať mierne chrumkavá.

  4. Všetko zmiešaj v miske spolu s kombu.

  5. Zvlášť zmiešaj suroviny na omáčku a prelej cez zmes.

  6. Servíruj posypané sezamovými semienkami.


💡 Tipy

  • Kombu sa skvelo hodí aj do vývarov – zvyšky môžeš použiť do polievky.

  • Ak chceš pikantnejšiu verziu, pridaj trochu čili pasty alebo srirachy.

  • Ryžové rezance môžeš nahradiť aj celozrnnými pšeničnými pre sýtejší efekt.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *