Ryžové rezance s kombu, zeleninou a sezamovou omáčkou

Úvod
Tento recept prepája ľahké ryžové cestoviny s dusenou zeleninou a rehydrovanou morskou riasou kombu. Dochutené sezamovo-sójovou omáčkou s čerstvým zázvorom a limetou – ideálne ako ľahký obed či večera s minerálmi z mora.
Suroviny (na 2 porcie)
-
100 g ryžových rezancov (alebo soba, udon)
-
1 PL sušenej riasy kombu
-
1/2 cukety (nakrájanej na prúžky)
-
1 menšia mrkva (nastrúhaná alebo nakrájaná na tenké plátky)
-
1 hrnček brokolice (rozobratej na malé ružičky)
-
1 PL sezamových semienok
Na omáčku:
-
2 PL tamari alebo sójovej omáčky
-
1 PL sezamového oleja
-
1 ČL strúhaného zázvoru
-
1 ČL ryžového octu alebo limetovej šťavy
-
1/2 ČL medu alebo agáve
Postup
-
Kombu riasu namoč do vody na cca 20 minút, potom ju nakrájaj na tenké pásiky.
-
Rezance priprav podľa návodu a sceď.
-
Zeleninu krátko blanšíruj alebo napar – má zostať mierne chrumkavá.
-
Všetko zmiešaj v miske spolu s kombu.
-
Zvlášť zmiešaj suroviny na omáčku a prelej cez zmes.
-
Servíruj posypané sezamovými semienkami.
💡 Tipy
-
Kombu sa skvelo hodí aj do vývarov – zvyšky môžeš použiť do polievky.
-
Ak chceš pikantnejšiu verziu, pridaj trochu čili pasty alebo srirachy.
-
Ryžové rezance môžeš nahradiť aj celozrnnými pšeničnými pre sýtejší efekt.
0 komentárov