Pečené banánovo-ovsené muffiny s Brahmi – pre jasnú myseľ a energiu

Tieto mäkučké muffiny bez rafinovaného cukru a múky sú nabité vlákninou, zdravými tukmi a adaptogénmi. Vďaka Brahmi sú ideálne na podporu koncentrácie – či už pred prácou, školou alebo pri štúdiu.
Suroviny (na 10–12 muffinov)
-
2 zrelé banány (rozpučené)
-
2 vajcia
-
100 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové)
-
2 PL kokosového oleja (rozpusteného)
-
1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja z vašej ponuky)
-
1 a ½ ČL Brahmi prášku
-
1 ČL škorice
-
150 g jemných ovsených vločiek
-
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
-
štipka soli
-
voliteľné: hrsť horkej čokolády (nasekaná), vlašských orechov alebo sušených brusníc
Postup
-
Príprava rúry a formy:
Rúru predhrej na 180 °C. Muffinový plech vystel papierovými košíčkami alebo vymaž kokosovým olejom. -
Spojenie mokrých surovín:
V miske rozpuč banány, pridaj vajcia, rastlinné mlieko, kokosový olej a vanilku. Dobre premiešaj. -
Pridanie suchých surovín:
Do tej istej misy nasyp ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu, soľ a Brahmi prášok. Zamiešaj, kým vznikne hustejšie cesto. Na záver môžeš vmiešať nasekané orechy alebo čokoládu. -
Pečenie:
Cesto rozdeľ do košíčkov a peč cca 20–25 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. -
Servírovanie:
Nechaj muffiny chvíľu vychladnúť. Skvele chutia s rastlinným jogurtom, orechovým maslom alebo len tak – samé.
Tipy
-
Ak máš rád/a sladšie, môžeš pridať 1–2 PL medu alebo dátumový sirup.
-
Brahmi má jemne horkastú chuť – v kombinácii s banánmi a škoricou krásne zanikne.
-
Muffiny sa dajú aj zmraziť a vybrať kedykoľvek na rýchle raňajky.



