Pečené banánovo-ovsené muffiny s Brahmi – pre jasnú myseľ a energiu

od | máj 5, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Tieto mäkučké muffiny bez rafinovaného cukru a múky sú nabité vlákninou, zdravými tukmi a adaptogénmi. Vďaka Brahmi sú ideálne na podporu koncentrácie – či už pred prácou, školou alebo pri štúdiu.


Suroviny (na 10–12 muffinov)

  • 2 zrelé banány (rozpučené)

  • 2 vajcia

  • 100 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové)

  • 2 PL kokosového oleja (rozpusteného)

  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja z vašej ponuky)

  • 1 a ½ ČL Brahmi prášku

  • 1 ČL škorice

  • 150 g jemných ovsených vločiek

  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov

  • štipka soli

  • voliteľné: hrsť horkej čokolády (nasekaná), vlašských orechov alebo sušených brusníc


Postup

  1. Príprava rúry a formy:
    Rúru predhrej na 180 °C. Muffinový plech vystel papierovými košíčkami alebo vymaž kokosovým olejom.

  2. Spojenie mokrých surovín:
    V miske rozpuč banány, pridaj vajcia, rastlinné mlieko, kokosový olej a vanilku. Dobre premiešaj.

  3. Pridanie suchých surovín:
    Do tej istej misy nasyp ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu, soľ a Brahmi prášok. Zamiešaj, kým vznikne hustejšie cesto. Na záver môžeš vmiešať nasekané orechy alebo čokoládu.

  4. Pečenie:
    Cesto rozdeľ do košíčkov a peč cca 20–25 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

  5. Servírovanie:
    Nechaj muffiny chvíľu vychladnúť. Skvele chutia s rastlinným jogurtom, orechovým maslom alebo len tak – samé.


Tipy

  • Ak máš rád/a sladšie, môžeš pridať 1–2 PL medu alebo dátumový sirup.

  • Brahmi má jemne horkastú chuť – v kombinácii s banánmi a škoricou krásne zanikne.

  • Muffiny sa dajú aj zmraziť a vybrať kedykoľvek na rýchle raňajky.