Slané koláčiky s bylinkami, syrom a maitake práškom

od | máj 13, 2025 | Receptár | 0 komentárov

(bez lepku, ideálne ako predjedlo alebo snack)

Úvod

Tieto slané koláčiky s bylinkami, syrom a maitake práškom sú ideálne ako zdravá alternatíva slaných tyčiniek či pečiva. Kombinujú parmezán, bylinky a jemne zemité tóny prášku z huby maitake, čím podporujú imunitu a sú zároveň chutným doplnkom k polievke či šalátu.


Suroviny (cca 10–12 ks)

  • 100 g mandľovej múky

  • 1 ČL prášku maitake

  • 30 g strúhaného parmezánu alebo syra typu grana

  • 1 ČL sušeného oregana alebo tymianu

  • 1/2 ČL prášku do pečiva

  • 1/4 ČL soli

  • 1 vajce

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 PL vody (ak treba na zmäkčenie)


Postup

  1. Rúru predhrej na 170 °C.

  2. Všetky suché suroviny premiešaj v miske.

  3. Pridaj vajce a olej a vypracuj cesto – ak je príliš suché, pridaj trochu vody.

  4. Z cesta vytvaruj menšie placky alebo guľky a mierne ich splošti.

  5. Ulož na plech s papierom na pečenie.

  6. Peč približne 12–15 minút, kým budú pevné a zľahka zlatisté.

  7. Nechaj vychladnúť – chutia najlepšie mierne teplé alebo na druhý deň.


💡 Tipy

  • Môžeš pridať aj sezamové alebo ľanové semienka pre textúru.

  • Skvele sa hodia ako „krekry“ ku krémovým nátierkam.

  • Uchovávaj v uzavretej nádobe v chladničke 2–3 dni.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *