Matcha tartaletky s krémom z bielej čokolády a stévie

od | máj 17, 2025 | Receptár | 0 komentárov

Úvod

Tieto elegantné tartaletky ponúkajú vyváženú horko-sladkú chuť matchy v kontraste s jemným krémom z bielej čokolády. Bez rafinovaného cukru – osladiť ich môžeš stéviou podľa chuti. Sú bezlepkové, s mandľovým základom.


Ingrediencie (na 4 tartaletky – cca 8 cm)

Telo:

  • 120 g mandľovej múky

  • 1 ČL matcha prášku

  • 1 PL kokosového oleja (roztopeného)

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • stévia v prášku (ekvivalent 1 PL cukru, prispôsob podľa typu stévie)

Krém:

  • 80 g bielej čokolády bez cukru (napr. so stéviou)

  • 80 ml kokosovej smotany (alebo inej rastlinnej)

  • 1/4 ČL vanilkového extraktu

  • 1/4 ČL matcha prášku (na farbu a chuť)

Na ozdobu (voliteľné):

  • extra matcha na poprášenie

  • lístky mäty

  • nastrúhaná biela čokoláda


Postup

  1. Cesto: Všetky suroviny na korpus premiešaj, vypracuj kompaktné cesto.
    Vytvaruj tartaletky do formičiek a poprepichuj vidličkou.

  2. Pečenie: Peč na 170 °C cca 12–14 minút, kým budú okraje zlatisté. Nechaj vychladnúť.

  3. Krém: V hrnci zohrej kokosovú smotanu, pridaj na kúsky nalámanú bielu čokoládu a nechaj roztopiť. Odstav, vmiešaj vanilku a matchu. Nechaj trochu vychladnúť.

  4. Plnenie: Krém vlej do vychladnutých korpusov. Daj stuhnúť do chladničky aspoň 2 hodiny.

  5. Ozdoba: Pred servírovaním jemne popraš matchou alebo dozdob podľa chuti.


💡 Tipy

  • Ak nemáš bielu čokoládu bez cukru, použi klasickú a vynechaj stéviu.

  • Tartaletky môžu byť aj súčasťou sviatočného menu – výborne držia tvar.

  • Krém sa dá naliať aj do pohárov ako samostatný dezert.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *